Hur långt fram i elevens liv sträcker sig ditt uppdrag som lärare? En fråga som låg till grund för det projekt som vi på Östergårdsskolan presenterade för Skolverket för en vecka sedan, då det var dags för avslutning i pilotprojektet ”SYV i undervisningen”.
Projektet startades i höstas, du kan läsa mer om uppstarten av projektet i inlägget ”Den gränslösa framtiden”. Mellan dag 1 (i höstas) och dag 2 (i torsdags) har vi fått handledning av Ewa Wictor, universitetsadjunkt på Högskolan i Halmstad, akademin för humaniora, lärarutbildning och samhälle. Vår grupp har bestått av lärare från samtliga arbetslag på Östergårdsskolan, men delaktig i projektet har även vår studie- och yrkesvägledare varit. Vi har träffats vid ett flertal tillfällen och tillsammans skapat ett projekt som dels ska kunna fungera som en brobyggare mellan skola och yrkesliv, men också vara en möjlighet för eleven att kunna utveckla sina entreprenöriella förmågor.
Det har varit en, minst sagt, spännande resa. Nio lärare, samt en studie- och yrkesvägledare, med lite olika syn på hur man kan utveckla undervisningen för att göra studie- och yrkesvägledning till ett naturligt inslag i den dagliga verksamheten. Vår uppgift var att tillsammans komma överens om ett projekt, som spänner över alla ämnen och över så många av de förmågor vi vill att eleverna ska ta med sig, som möjligt. Vilken utmaning! Men vilket fantastiskt teamwork!
Strax innan jul hade vi en heldag då vi satt och stötte och blötte våra tankar och idéer. Nästa gång vi träffades och tog fram våra anteckningar kände vi att ”Nej, så här vill vi nog inte riktigt ha det”. För att gången därpå tänka att ”Tja, det var nog inte så dumt det vi gjorde från början, men kanske kan vi utveckla det mer åt det här hållet”…
Så böljade arbetet fram och tillbaka. Precis så som det ska vara när en kreativ process tar form. Den tid som vi investerat i detta projekt har vi fått mångdubbelt igen. Dels i form av ökat kollegialt samarbete, men även i form av insikt i hur kollegor i andra arbetslag arbetar med sina ämnen, klasser, utifrån studie och yrkesvägledning, ämnesintegration och utifrån de entreprenöriella förmågorna. Vilken kraft och vilken styrka!
Vi skapade en folder där vi sammanfattade våra tankar kring vårt projekt, hur vi tänker oss att arbetet kan gå till ”steg-för-steg”, men även viktiga frågor att ta med sig till sina kollegor och ha som utgångspunkt för diskussion innan uppstart, i t.ex arbetslag/ämneslag eller varför inte på en arbetsplatsträff i mindre grupper. Kanske kan just er skola plocka godbitar eller få nya tankar och idéer utifrån det vi skapade, det är givetvis fritt fram att använda materialet som vi tagit fram.
Jag har lagt ut foldern på Google drive, ni hittar den i sin helhet här!
I presentationen i torsdags ingick, dels en PP-presentation på ca 10 min/grupp, men också en skärmutställning där alla vi som deltagit i pilotprojektet fick möjlighet att se hur de andra grupperna arbetat utifrån sina projekt. Till vår utställningsmonter hade vi med oss Fu-Ture, en något ranglig herre, som fick agera symbol över alla de förmågor vi vill att våra elever ska bära med sig in i framtiden.
Fu-Ture, mannen som vet hur man bär en förmåga :)
På Högskolan i Halmstads webbsida finns ett utförligt reportage om dagen, ni hittar reportaget här!
Så, hur långt fram i elevens liv sträcker sig mitt uppdrag som lärare? Trodde du kanske att frågan var retorisk? Nej, svaret får vi redan i läroplanens första kapitel, andra mening ”Den (utbildningen inom skolväsendet) ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära”!
Mitt i alla nationella prov, rättningsarbete, bedömning och betygssättning får vi inte glömma bort den viktigaste meningen i hela vår arbetsbeskrivning – det är vårt jobb att se till att eleven lämnar skolan, inte färdig-lärd, utan precis tvärtom, eleven ska lämna skolan med en lust till fortsatt lärande.
En lust och ett lärande som sträcker sig livet ut!
